Boekentip

In 2022 verscheen het boek ‘Verloren oorlogskind’, geschreven door Thomas Sijtsma, journalist en schrijver voor Trouw en Parool. Het is een stuk familiegeschiedenis, dat Sijtsma is gaan onderzoeken na het overlijden van zijn overgrootmoeder Jeltje Bakker.

De achterkant van het boek vermeldt het volgende:
‘Het gaat om Harry Davids. Een joodse jongen die in de oorlogsjaren wordt geboren in Amsterdam. Als onderduiker komt hij terecht bij Berend en Jeltje Bakker, de overgrootouders van Sijtsma. Ze brengen hem groot, voeden hem op en beschermen hem tegen de Duitse bezetter.
In de familie wordt daarna weinig meer gesproken over de onderduiker en de vele andere daden van verzet. Het zou te pijnlijk zijn en onnodig wonden openscheuren. Het leven gaat door, vooruitkijken is het devies.
Als zijn oma in 2018 komt te overlijden, start Sijtsma samen met zijn oom Harry – genoemd naar de onderduiker – de zoektocht naar de geschiedenis. De uitkomst is omvattender dan gedacht. Dit boek gaat over twee paar ouders die dezelfde zoon verloren, over mensen die tegen beter weten in moedig durven te zijn, over onvoorwaardelijke liefde en over een levenslange gevangenis van gemis en verdriet.’

Het Nawoord van het boek is van Harry Davids zelf, hij heeft de oorlog overleefd, woont in Los Angeles en geeft daar lezingen over de Shoah (zo schrijft hij op 23 maart 2022). Hij heeft ervoor gezorgd dat de Bakkers postuum geëerd werden met de Yad Vashem-onderscheiding.

Sijtsma: ‘Er zijn duizenden verhalen van verzet, van weerstand, van niet willen buigen. Dit is er een van, niet meer of minder belangrijk dan een ander, maar wel dat van mijn familie. Een van de laatste verhalen die uit de eerste hand kunnen worden verteld. Daarom moest het boek Verloren oorlogskind geschreven worden.’

De keuze van mensen om zich te verzetten tegen het kwaad is geen makkelijke, maar niets doen is ook een keuze. Sijtsma geeft een belangrijk citaat van de Brits-Ierse filosoof en politicus Edmund Burke (1729 – 1797). ‘All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing’.

Absoluut een goed boek!
Riny Joustra