Dit was de plaats

Dit was de plaats….

Een paar dagen Gooi- en Vechtstreek, waar ik oude vrienden opzocht, brachten mij ook naar het mooie oude stadje Weesp. Daar was ik in de jaren ’90 predikant. Op mijn rondwandeling door het centrum kom ik dan uit bij ‘mijn’ oude Grote of Laurenskerk. En vlak daarbij staat de synagoge. Een plek om stil te staan, en voor de zoveelste keer de gedenksteen te lezen op de zijmuur.

Dit was de plaats waar zij de
Eeuwige en elkaar ontmoetten
tot ze zo maar weg waren
29 april 1942
voormalige synagoge 1840-1942

Niet zonder ontroering, tot tranen toe, lees ik deze woorden, voor de zoveelste keer. En ik denk dan: hoe is het mogelijk geweest… Hoe is het mogelijk geweest dat er een plan is bedacht en uitgevoerd om een heel volk uit te roeien. En het is voor een groot deel gelukt …….

Na de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge in gebruik genomen als garage. In de jaren ’80 ging de gemeente Weesp na aankoop over tot restauratie van het gebouw en vanaf 2004 worden er vanuit de joodse gemeenschap in Almere weer diensten gehouden. Het is weer een synagoge! De Naam van Israëls God wordt bezongen! “Het volk Israël leeft!” Ook in ons midden. Geprezen zij de Eeuwige!

Dit is de plaats!

Beilen, 30-05-2018            Ineke Thurkow-Wierenga