Mijn Joodse keuken

Joodse recepten

Voor onze Joodse burgers en vrienden is september ook dit jaar weer een maand van feest- en gedenkdagen: zoals Rosj Hasjana (nieuwjaar), Jom Kipoer (Grote Verzoendag), Soekot (Loofhuttenfeest) en in oktober Simchat Thora (Vreugde van de Wet). Over joodse feestdagen en de gebruiken eromheen zijn boeken volgeschreven. Ook kook- en bakboeken die een herinnering aan vroeger levend houden. Zo schrijft Nanny ten Brink in haar “Mijn Joodse keuken” dat het moeilijk is voor iedere nieuwe feestdag een nieuw recept te bedenken, omdat we in het jodendom nu eenmaal vasthouden aan tradities. En dan kom je onvermijdelijk vaak terug op hetzelfde.

Over Joodse traditie gesproken. Laat nu het Joodse recept voor kippensoep, boterkoek of flensjes net iets anders zijn dan in onze Nederlandse kookboeken. Voor de feestdagen nu enkele zoete recepten:

Kokoskoek  evenals voor boterkoek is hier het kenmerk de smeuigheid na het bakken.50 g geraspte of gemalen kokos                                                                1 ei
30 g bloem                                                         snufje zout
250 g suiker                                                       ½ eetlepel citroensap of zakje vanillesuiker
40 g  boter                                                          eventueel bakpapier
+  Verwarm de oven voor op 190 graden C
+  Kneed van alle ingrediënten een deeg.
+  Vet een boterkoekvorm in en spreid het deeg hierop uit.
+  Bak de kokoskoek in 25 – 30 minuten tot hij mooi geel van kleur en zacht van binnen is.

Dadelcroquants  Gezien het grote aantal dadelplantages in Israël is het geen wonder dat allerlei soorten dadelproducten worden verkocht. Hier volgt een nagerechtrecept waarin dadels gecombineerd zijn met een ander populair product: rice crispies.
200 g boter                                       450 g ontpitte, gehakte dadels
½ glas suiker                                     8 glazen rice crispies
2 eetlepels honing                           ¼ glas + 2 eetlepels kokos
+  vermeng de boter, suiker, honing en dadels en verwarm ze zachtjes roerend gedurende ca. 10 minuten tot een min of meer glad mengsel is verkregen.
+  Neem van het vuur en voeg de rice crispies en ¼ glas kokos toe. Zorgvuldig mengen.
+  Doe in een 25 x 30 cm bakblik en strijk het mengsel glad.
+  Strooi er 2 eetlepels kokos overheen en snij in plm. 20 vierkante stukjes.
+ Kan afgedekt in de koelkast bewaard worden.

Margriet Volders