Mijn Joodse keuken

Recepten

Joden kennen veel feestdagen. Sjawoe’ot (Wekenfeest) wordt meestal in mei of juni gevierd. Dit feest is de herinnering aan de Wetgeving op de berg Sinaï. Sjawoe´ot is evenals zoveel andere Joodse feestdagen oorspronkelijk een landbouwfeest. In bijbelse tijden werd het gevierd aan het einde van de gerstoogst (lente) en aan het begin van de tarweoogst (zomer). In de Thora wordt dit feest ook wel Oogstfeest genoemd of Dag van de Eerstelingen.

Met Sjawoe´ot is het traditie om alleen melkkost te eten. Waarom? Een van de verklaringen is: in de Thora wordt het land Kana´an “het land overvloeiende van melk en honing” genoemd. Een andere uitleg is: het joodse volk had zolang aan de voet van de berg Sinaï gewacht op de Thora dat ze honger hadden gekregen. Het zou te lang duren om nog te slachten en het vlees kosjer te maken. Dus werd er alleen melkkost gegeten.

Blintzes (flensjes met een vulling)

Flensjes: (plm. 20 stuks)                Vulling:
3 eieren                                           450 g kwark

150 g bloem                                    2-3 eetl. slagroom

½ l melk                                            1 eidooier

zout                                                   100 g suiker

boter of olie (bakken)                    ½ pakje vanillesuiker

Bereiding:

Klop de eieren los en meng ze goed met de bloem, melk en het zout. Olie of boter heet maken en van het beslag dunne flensjes bakken.

Meng voor de vulling alle ingrediënten tot een gladde massa. Leg op ieder flensje een dikke laag vulling en rol ze op of vouw ze in vieren. Leg ze met de naad naar onderen in een ingevette ovenschaal en laat ze onder de grill even kleuren. Dien ze warm op. Bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker.

Wortelsoep met gember

Ingrediënten: (6-8 pers.)

2 eetl. Boter                                          6 dl melk (gedeelt. koffieroom)

300 g ui (stukjes gesneden)            zout

600 g wortels (in plakjes)                 paprikapoeder

1 ½ theel. gember (geraspt)             zure room

1 l groentebouillon                             verse peterselie (fijn gehakt)

0.6 dl sinaasappelsap

Bereiding:

Boter smelten in een pan en hierin de ui glazig bakken. Voeg de wortels, gember en groentebouillon toe. Leg het deksel op de pan en laat de wortels in plm. 25 minuten gaar sudderen. Laat de soep wat afkoelen en pureer daarna met een staafmixer. Voeg sinaasappelsap en de melk (koffieroom) toe. Breng de soep op smaak met zout en paprikapoeder. Warm de soep voor het serveren op, maar laat het niet meer aan de kook komen. Dien de soep op met wat zure room en fijngehakte peterselie.

Guwetch

Overal waar joden woonden namen ze culinaire gewoonten van de plaatselijke bevolking over, die dan tevens aan de religieuze spijswetten werden aangepast. Tal van deze gerechten vormen tegenwoordig een vast onderdeel van de Joodse keuken. Uit Polen afkomstig is een tegenwoordig in Israël erg populaire groenteschotel, “Guwetch” genaamd.

Ingrediënten: (4-6 personen)

1 grote ui                                                 4 el olijfolie

1 aubergine                                            5 el tomatenpuree of sap

1 courgette                                             1 dl water

4 tomaten                                               ½  theel. suiker

1 groen, gele en rode paprika             zout en peper

1 kleingesneden pimento                     bouillonpoeder naar smaak

Bereiding:

Snij alle groenten in blokjes (2 á 3 cm)

Maak de olie heet in de pan en voeg alle groenten toe. Roer een paar minuten op middelhoge stand. Draai daarna op lage stand als alle olie geabsorbeerd is en voeg tomatenpuree, water en kruiden toe. Doe het deksel op de pan en laat een ½ uur zachtjes sudderen, af en toe roerend. Doe er nog wat water bij als de guwetch te droog wordt.

Breng op smaak. Kan warm of koud gegeten worden. Dit gerecht moet sappig zijn en de groente heel zacht.