Verzoening in beeld

Waar zoek je een oplossing als je synagoge te klein is om coronaproof tijdens de Hoge Feestdagen alle gemeenteleden te huisvesten? Bert Oude-Engberink, voorganger van de Liberaal Joodse Gemeente Twente ‘Or Chadasj’ in Haaksbergen klopte aan bij Job Stein (predikant van de protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse), die van zijn kerkenraad toestemming kreeg om Bert uit de brand te helpen.

Zowel de viering van Rosj haSjana als die van Jom Kippoer vonden plaats in de Hervormde kerk. “De torarollen werden door in talliet en keppel gehulde gemeenteleden dwars door het dorp naar de tijdelijke locatie overgebracht.

Bert vertelde hoe ze van het overbrengen van de sefers maar meteen een processie gemaakt hadden, langs de katholieke Pancratiuskerk naar de Hervormde Kerk aan de Jonkheer von Heijdenstraat, en voegde eraan toe: “De kosters hadden de kerkzaal zelfs helemaal voor ons aangepast, zodat we ons op het oosten konden richten. We zijn er heel blij mee geweest.

Het is dus mogelijk dat een kerk zich bekommert om de synagoge. Sterker nog, dat een kerk zich ervoor leent om onderdak te bieden aan de synagoge.

bron: Nieuw Israëlietisch Weekblad