Drs. Marien Grashoff, Wildervank

Marien Grashoff (* 1956) groeide op in een pastorie, werd onderwijzer en verpleegkundige en studeerde daarna alsnog theologie in Kampen en Amsterdam. In 1994 afgestudeerd aan de UvA (doctoraalscriptie middeleeuwse kerkgeschiedenis, kerkelijke scriptie gemeente-opbouw). Begon als predikant in Zeeland en was daar ook actief in Kerk & Israël. Na zeven jaren bij de Iona Community en als predikant in de Church of Scotland weer terug als predikant in de PKN. En opnieuw actief in Kerk & Israël.

De beroemde – en beruchte – frase dat de kerk ‘onopgeefbaar verbonden is met het volk Israël’ (Kerkorde I-7) ligt mij zeer na aan het hart. Van Miskotte leerde ik dat christelijk geloof ontdaan van haar Joodse wortels vervalt tot heidendom. Die Joodse wortels liggen uiteraard in het Oude Testament, maar er is ook een relatie met de rabbijnse traditie van Torah-uitleg en het levende jodendom van vandaag. Of we het leuk vinden of niet – vaak vinden we het vooral lastig – dat laatste sluit ook de huidige staat Israël in, ongeacht of we daar nu voor zijn, of tegen, of er geen mening over (willen) hebben.

Behalve in spiritualiteit en theologie ben ik ook geïnterresseerd in de digitale revolutie, die onze cultuur fundamenteel veranderd heeft, en daarin dan met name de wereld van open-source software. De beginselen daarvan leerde ik op een cursus systeem- en netwerkbeheer voor Linux in Oostende en verder in dagelijkse oefening.

Ik houd mijn eigen website in de lucht, vanaf mijn eigen VPS. Uiteraard geheel open-source en onder een Creative Commons-licentie.