Remko Veldman

In Hoorn ben ik geboren in 1964. Mijn kindertijd heb ik in Zwolle gewoond. Mijn tienertijd in Marknesse, Noordoostpolder. Het op weg gaan (Lech Lecha) zat er bij mij al vroeg in. Israël kwam ik wel in de Bijbel tegen, maar door het boek Exodus van Leon Uris werd ik me voor ’t eerst bewust van het levend volk en haar geschiedenis door de eeuwen heen. De onopgeefbare verbondenheid van Kerk en Israël is mijn diepste drijfveer. Israël nooit meer alleen.

In mijn theologiestudie aan de toenmalige THU-Kampen koos ik als bijvak Judaica bij Joke Scheepstra. In de eerste gemeente waar ik predikant werd heb ik een leerhuis opgezet over het boek: Jeruzalem in Jodendom, Christendom en Islam, verschillende auteurs. Het was in de tijd van de opgravingen van de Salomostallen. Ik hield me in de Classicale commissie (Classis Buitenpost) actief bezig. De Israëlzondagen heb ik alle jaren van mijn predikantschap hooggehouden. Vanuit Alblasserdam heb ik deelgenomen in een Classicaal leerhuis met Rabijn Zwi Marx in Capelle a.d. IJssel. Boeiende gesprekken en lernen in Tenach en Talmoed. Steeds heb ik de gemeente betrokken in het lernen en de dialoog. In mijn volgende gemeente in Beilen was een actief groepje die met mij de Israëlzondagen en daarnaast een leerhuis-avond met onderwerpen over Kerk en Israël deed. oa. Bart Wallet en Hans Jansen kwamen er spreken. Ook vanuit de regio trokken deze avonden deelnemers. Een hoogtepunt heb ik mogen beleven met een groep gemeenteleden, toen we meededen met 102.000 namen lezen in Kamp Westerbork. Vijf jaar later heb ik dit nog eens mogen doen vanuit mijn huidige gemeente Oud-Avereest – Balkbrug.

Ik ben getrouwd met Elly Veldman – Potters. We hebben drie kinderen waarvan twee het huis uit zijn en de jongste woont nog thuis. Ze is met haar vriend al wel huis zoekend. Mijn vrouw is ook predikant, momenteel als ouderenpastor in Assen. Sinds een jaar ben ik nu lid van de Classicale werkgroep van Overijssel – Flevoland. Een van de taken van de werkgroep is een tentoonstelling, die de naam draagt ‘Al waren onze monden vol van zang’. Deze is te huur door alle gemeenten in heel Nederland. De werkzaamheden rondom deze tentoonstelling heb ik op me genomen.

Door de coronacrisis ligt dit nu nog stil maar we wachten op betere tijden. O ja, de afgelopen jaren hebben Elly en ik gezegd: Volgend jaar in Jeruzalem. De beoogde reis is nu al twee keer uitgesteld. En weer hopen we, “Volgend jaar in Jeruzalem.