Riny Joustra

Mijn naam is Riny Joustra, ik ben in 1958 geboren in Blokzijl. Op 10-jarige leeftijd met mijn ouders en drie broers verhuisd naar Lelystad, toen nog een heel nieuwe stad in de polder met amper 100 inwoners. Pionieren dus.

Na studie in Amsterdam voor medisch secretaresse kreeg ik een baan in het Sophia Ziekenhuis in Zwolle, afdeling Chirurgie. In die tijd getrouwd,  twee zoons en een dochter gekregen, en wat later verhuisd naar het hoge noorden, naar Veendam.

Omdat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in theologie, ben ik in 1998 begonnen met een HBO-Theologiestudie. Dat is óók het begin geworden van een prachtige ‘reis’ in de Hebreeuwse taal. De liefde voor deze taal heb ik mogen overbrengen in de jaren die volgden als docent Inleiding Hebreeuws voor het Evangelisch College. Die taak is inmiddels overgedragen, momenteel werk ik nog een aantal uren als docent Oude Testament bij het Evangelisch College, op diverse locaties.

In 2013 en 2014 mocht ik drie semesters studeren aan de Universiteit te Groningen (RUG) en heb me daar het Modern Israëlisch Hebreeuws een beetje eigen gemaakt. Aansluitend een maand studie aan de Universiteit van Haifa (zomer 2014, 2 dagen na mijn aankomst begonnen de 7 weken oorlog…). In meerdere opzichten een bijzondere ervaring.

Toen ik in mei 2018 opnieuw in Jeruzalem was, vierde men in Israël het 70 jaar bestaan. In de grote synagoge werd, ter ere daarvan, de oudste en mooiste Thorarol tevoorschijn gehaald en rondgedragen. Op die manier verbonden te zijn met de oude Hebreeuwse woorden was een belevenis!

Via het Pastoresleerhuis in Zuidlaren, waar ik sinds 2018 lid van ben, werd ik gevraagd om aan te sluiten bij de werkgroep Kerk en Israël.